reede, 23. jaanuar 2009

George Orwell - Loomade farm/1984

Kirjutan neist koos, sest nad on koos ühtede kaante vahel, ma lugesin neid järjest ja varem arvasin, et see ongi "Loomade farm" a.k.a. "1984".

Igatahes, minu hinnangul oli "Loomade farm" parem kui kurikuulus ja palju kiidetud "1984".

Esimene neist räägib loomade, kes ajavad oma pererahva talust ära, edasisest elust ja mõtetest. Jutustuse moraal on selles, et kõik ei ole kunagi võrdsed. Ka siis, kui ei ole inimesest peremeest. Seda ei lasta lihtsalt sündida, sest kellelegi lööb ikka võim pähe. Jutustuses said sigadest ja koertest juhid ning diktaatorid, kes väitsid, et kõik on parem kui varem, kuigi loomade elu oli tegelikkusest kehvem. Alles praegu mõtlen, et ka see teos oli nõukogude ajast ja sead olid järelikult võimul olijad, kes rääkisid samuti võrdsusest ja vastavalt vajadustele ressursside jagamisest. Väga huvitav 90 lehekülge ning paar tundi minu elus.

"1984" oli minu jaoks palju raskem ning igavam ja blondmina ei saanud aru ka analoogiast vene ajaga enne, kui keegi sellest rääkis. Siis muutus kohe kõik loogilisemaks ja ka mõnevõrra huvitavamaks. Raamat on kirjutatud paarkümmend aastat enne nimetatud aastat, aga lugedes seda paarkümmend aastat peale seda aastat, on kuidagi irooniline mõelda, milline elu tegelikult praegu on. Kahju on sellest, et ei oska võrrelda päris eluga aastal 1984, sest see on veel enne minu ajaarvamist. Kuigi see ei ole lihtne raamat ja sunnib lugedes kõvasti mõtlema, soovitan selle kasvõi, hambad ristis, läbi lugeda. Arvan,et mu silmaring suurenes ning maailmapilt täienes jälle. Sellegipoolest ei saa ma aru, miks seda koolilastele kohustuslikus korras peale sunnitakse. Ka mulle mu kõrgharidusega oli küllalt keeruline lugemine ja tean oma kogemusest, et mõne asja liiga noorena lugemine, on jätnud igaveseks halva mulje heast asjast.

9 kommentaari:

Liina ütles ...

Huvitav, et minul just vastupidi: Loomade farm oli minu jaoks üle võlli allegooria, samas 1984 on siiani üks raamatuid, mida ikka korra aastas üle loen. Tihe, tõsine ja mõtlemapanev. Kuigi mu sünniaasta on 74 ja seega ei ole ma ka päris läbi imbunud nõuka-aja ängistusest, tajusin juba 15 aastasena (kusagil sealkandis see LR-s esimest korda ilmus) seoseid.
Üht-teist olen sealt välja noppinud ja samastanud ka viimastel aastatel Vene ja SRÜ tänases tegevuses.
Sellega olen nõus, et läbi lugema peab, ainuüksi ajugümnastika mõttes :-) Mina sokutasin selle hiljuti oma ajaloohuvilise 16-aastase poja lauale.

Anonüümne ütles ...

isegi sulle tükkis su kõrgharidusega oli raske lugemine. :))

äkki peaks siis tagasi coelho juurde pöörduma?

Anonüümne ütles ...

Kas tõesti on 1984 keskkooli kohustuslik? Kui nii, siis vist trehvas sellega samuti nagu mõne teise raamatuga, et õnnestus enne läbi lugeda, kui sellest teadlikuks sain. (Kooli kohustuslikkus on teinud mulle mitmed raamatud lausa vastikuks: "Stepihunt", "Faust" jne; kui oleksin need kuidagi ise avastanud ning eelnevalt läbi lugenud, oleks mu mulje nähtavasti täiesti teistsugune. Aga siin polegi vist küsimus selles, et kui noorelt sa midagi loed, vaid just selles, mis sõnad sulle selleks lugemiseks kaasa antakse. Neetud kirjandustunnid tihti labastava ja... üldse..)

Minu jaoks on 1984 üks baastekste, sest räägib mitte üksnes poliitikast allegooriate kaudu, vaid palju rohkem mingist sisemisest psühholoogiast/loogikast ja alateadvusest, aga too vist ongi inimeseti nii palju erinev, et paljude inimeste jaoks on selle loogikani väga raske jõuda ja seetõttu on baastekstid erinevad.

- Maria

Anonüümne ütles ...

Mina lugesin "1984"-ja läbi kaheksandas klassis, üheskoos teiste kuulsamate antiutoopiatega - alustasin raamatust "450 Fahrenheiti" ja Zamjatin'i "Meie"-st .

Väga hea, et ma "meie" enne läbi lugesin, sest see oli Orwell'ile suurimaks inspiratsiooniallikaks, parallelle mõlema raamatu vahel võiks lõpmatuseni tõmmata... sellepärast sain "1984"-jast ka paremini aru. See ei meeldinud nii väga kui kaks eelmist raamatut, kuid igav küll ei olnud ja ei leia, et see midagi minu jaoks ära oleks rikkunud.

Mia ütles ...

Ma võin ju rumal olla, aga teeme faktid selgeks. Coelho pole mulle kunagi meeldinud:D
Veronika raamat välja arvatud.

Indrek Nägelik ütles ...

Ega ei oska juhuslikult öelda, kas seda kaksikteost ka kuskil müügil on ja palju ta maksta võiks. "1984" paelub mind isiklikult rohkem, kui "Loomade farm".

Anonüümne ütles ...

Vaata sellisest kohast nagu www.raamatukoi.ee

Metamorfoos ütles ...

Esiteks, kui kirjandusest kirjutad, siis palun - kas ja või on suurimas vihavaenlased. Lahku. Aga teemasse siis ka, mulle väga meeldib "1984", mis kirjutati aastal 1948, kirjanik vahetas lihtsalt numbrite kohad ära. Soovitan filmi ka vaadata, üks parimatest. Teisalt "Loomade farm" oli täielik üks ühele nõukoguliku korra mudel.

PS! "451 kraadi Fahrenhaiti" !

Mia ütles ...

Aitäh vea märkamise ja sellele tähelepanu juhtimise eest. Teinekord olen targem. Seekord nii vanas postituses muutma ei hakka:)

Blog.tr.ee