laupäev, 31. oktoober 2009

Marje Aksli- Minu Moldova

See on esimene Minu sarja raamat, mis mul on õnnestunud raamatukogust kätte saada.
Olen hoidnud raamatupoes käes seda ja teisi Minu sarja raamatuid, neid sirvinud ja lõpuks ikkagi ostmata jätnud.
Põgusast sirvimisest ei saa ülevaadet, kuigi teema ja Minu sari on mulle vägagi huvipakkuv.
Mind on alati huvitanud see kuidas Eestlane kohandub teises kultuuris ja õhustikus. Kuidas ta seal hakkama saab ja mis on need asjad mille järgi ta igatsust tunneb. Millised on kahe kultuuri põrkumised ja lõpuks ka seda, et millised need teised rahvused ikkagi tegelikult on.
Olen koguaeg arvanud, et see sari on just see, mis mulle seda tutvustab.

Minu Moldova

Raamatut on hea lugeda. Kuigi algul arvasin, et tegemist on ühe pika jutuga, nii nagu ma seda olen harjunud lugema ilukirjandulikest teostest, siis harjusin kiirelt autori põigetega erinevatesse kohtadesse. See oli täpselt selline reisi meenutuste jutustus nagu seda tavaliselt tutvusringkonnas tehakse. Erinevad olustikud, inimesed ja kultuuri. Palju palju minule täiesti tundmatut kultuuri.
Mäletan minagi neid NSVL liidu rahvariietes nukke oma lapsepõlvest. Samas ei ole ma Moldovast midagi eriti kunagi teadnud.
See raamat tutvustas mulle hoopis teistsugust kultuuri ja inimesi. Ega inimesed ei olegi ju teistmoodi, aga kultuur - see on erinev.

Kindlasti haaran raamatukogust võimalusel ka teised Minu sarja raamatud, kui selleks võimalus avaneb.

PS: Vabandan väga, et Moldova ja Moldaavia segi läksid. Äärmiselt häbiväärne, kuid kahjuks olen vaid inimene.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

soovitan lugeda Minu Soomet, minule väga meeldis, köige enam kogu sellest Minu-sarjast :)

Mia ütles ...

Ma ka lugesin just seda. Minu meelest on tegu seni loetute põhjal sarja kõige kuivema ja iroonilisema raamatuga. Mitte, et see halb oleks. Lihtsalt autor paistab teistest iseloomu poolest erinevat.

Aga ta suudab üsna hästi tuua lugejani Moldova olemust ning ma sain palju targemaks ja sai ka selgeks, et Eestis on ikka väga hea elada.

Marin ütles ...

Minu sari on super! Minu Moldova on minu üks lemmikutest sellest sarjast. Väga ladus lugemine ja väga huvitav ja teistsugune maa!
Suurim lemmik sarjast on hetkel Minu Island!

Marje AKSLI ütles ...

Ait2h, Maria, lugemast ja arvustamast!

Ara muretse Moldova-Moldaavia segimineku p2rast. Ka mina eelistaks Moldaaviat, k6lab kuidagi soojemalt.
Ja isegi raamatusse tahtsin alguses panna 'moldaavlased', mitte 'moldovlased'. Keeleinimesed siiski soovitasid l2htuda praegusest ametlikust riiginime kujust.

Kirjutasid, et sind huvitab, kuidas eestlane v66rsil hakkama saab, et just seda otsid neist Minu ... raamatutest. Aga k6ik autorid on ju v2ga erinevad inimesed erinevates olukordades ega pruugi vastata sinu ettekujutlusele nn keskmisest eestlasest. Minul meenutas Moldova n2iteks kangesti 80ndate Kohtla-J2rvet, kust p2rit olen. Selles suhtes on tegu ikka v2ga isiklike raamatutega, mis ei pruugi keskmise eestlase muljeid edasi anda. Loodan, et sa ei pettu.

Head Minude lugemist!

Anonüümne ütles ...

Marje :)

Tegelikult just selline erinevate inimeste erinev maailmanägemus ja kokkupuude uue kultuuriga ongi huvitav. On huvitav lugeda ja kuulata kuidas just üks inimene või grupp inimesi kohaneb uue olustikuga, mis talle sealt silma jääb ja kuidas tema neid asju näeb.

Minu ... Sarjast ma ei ootagi, et see oleks keskmise eestlase nägemus. Ma arvan pigem, et kõik selle sarja autorid on väga tugevad isiksused ja hoopis erinevad sellest (ei taha kellelgi liiga teha) hallist keskmiselt virisevast ja kibestunud eestlasest kelle arust on kodus paha ja võõrsil paha ja ükskõik mis teele ette satub paha.
Vabandan, muidugi kui keegi siin solvus, aga täna on lihtsalt selline päev, kus ma arvan, et eesti inimene võiks vähem viriseda. Mina muide kaasa arvatult.

Maria

Blog.tr.ee